Witaj,
ten artykuł postanowiłem dedykować produktowi który jest praktycznie obowiązkowy podczas diety na mase, a także prawie wszyscy TO spożywają..
Są to oczywiście JAJKA. Niestety problem polega na tym że wiele osób zastanawia się czy spożywanie jajek jest tak do końca zdrowe dla naszego organizmu i tu zaczynają się wątpliwości, fakty i mity…
Jajka – Zło Konieczne Czy Prawdziwy „DAR” Natury ?
Jak ogólnie wiadomo krąży wśród ludzi taki mit który mówi że spożywanie jajek jest nie zdrowe dla nas ze względu na cholesterol który zawierają jajka..
Ale czy to faktycznie prawda i jest się czego bać?
Już odpowiadam – a więc zacznijmy od początku i już na początku rozprawmy się z tym mitem i „straszakiem” przed spożywaniem jajek.
Faktem jest że..
…jajka a dokładniej żółtka jajek zawierają nieznaczną ilość cholesterolu (ok. 210g na szt. średniej wielkości jajka) ALE..
Po pierwsze – ilość cholesterolu jaka jest w jajkach jest stosunkowo mała a na dodatek mamy tu do czynienia z tzw dobrym cholesterolem (w przeciwieństwie do „złego” cholesterolu występującego m.in. w mięsach czy podrobach).
Po drugie – dowodzono naukowo że nawet przy podwyższonym spożyciu jajek nie odnotowuje się znacznego wzrostu cholesterolu we krwi, czyli krótko mówiąc jajka nie mają większego wpływu na podwyższenie cholesterolu w naszym organizmie a więc nie taki diabeł straszny jak go malują.
A teraz przejdźmy dalej – Przyjrzyjmy się bliżej temu co zawierają jajka…
[1] Jajka to doskonałe pełnowartościowe źródło białka. Jedno jajko zawiera ok. 6-7g białka, a procentowo jest to ok 13% całej objętości jajka.
[2] Jajka składają się z wszystkich niezbędnych nam do funkcjonowania i budowania mięśni aminokwasów. Oto ich lista:
Tryptofan, Treonina, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Cysteina, Fenyloalanina,
Tyrozyna, Walina, Arginina, Histydyna, Alanina, Kwas asparaginowy, Kwas glutaminowy, Glicyna, Prolina, Seryna
[4] W skład jajek wchodzą również fosfolipidy czyli związki niezbędne dla mózgu i układu nerwowego.
[5] A także mnóstwo ale to mnóstwo witamin i minerałów. Jedno średniej wielkości jajko zawiera:
witaminę A, retinol, beta karoten, luteinę, witaminę D, witaminę E, witaminę K, niacynę, witaminy B1, witaminę B2, witaminę B6, witaminę B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, choline, betaine, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, selen, fluor.
[6] Jajka zawierają również wodę i to nie mało ponieważ jedno jajko zawiera aż 75% wody w sobie co daje mniej więcej ok. 50ml na 1szt
[7] Oraz tłuszcze:
kw. tłuszczowe nasycone, kw. tłuszczowe jednonienasycone, kw. tłuszczowe wielonienasycone, kw. tłuszczowe omega-3, kw. tłuszczowe omega-6
A tak wygląda pełny skład JAJKA:
Ufff… i to było by na tyle – Jak widzisz trochę tu tego wszystkiego zebrało się
A teraz coś z innej beczki ale również bardzo ważne – jajka mogą być NIEBEZPIECZNE… O co chodzi i jak temu zaradzić? Rozwiązanie poniżej:
Patent Na „Bezpieczniejsze” Jajka
W jajkach na skorupce może znajdować się niebezpieczna bakteria o nazwie salmonella dlatego za każdym razem kiedy spożywasz jajka powinieneś myć je dokładnie. Ale najlepszym sposobem na ochronę przed salmonellą jest włożyć jajka do wody o temperaturze „prawie” wrzątku 80-90* C i wyparzyć je przez chwile..
Ile i w jakiej formie najlepiej spożywać jajka, podczas diety na mase ?
Jajka można jeść na wiele sposobów dlatego też to taki dobry produkt. Ja osobiście polecam: jajecznice z dodatkami warzyw (np. pomidory, cebula, papryka), omlety również z dodatkami lub płatkami owsianymi, jajka na twardo lub na miękko.
Ogólnie jest zasada że im bardziej ścięte jajko tym spada jego przyswajalność białka w nim zawartego. Czyli jeśli mówimy o jajku na twardo to na pewno przyswajalność białka z tej formy przyrządzenia będzie mniejsza niż białka z jajek na miękko czy jajecznicy.
Co do ilości spożywanych jajek to można je spokojnie spożywać w ilościach typu 2-3 a nawet 4 razy w tygodniu o ile nie mówimy o jajkach na każdy posiłek tylko np. raz dziennie (na śniadanie lub kolacje).
Ogromną zaletą jajek jest ich stosunek jakości do ceny czyli bardzo dobrej jakości proteiny (białko) przy stosunkowo niskiej cenie. Dodatkową zaletą jest również to że jajka możemy dostać w praktycznie każdym sklepie spożywczym (czyli kolejna zaleta – łatwo dostępność).
Ciekawostka – Fajną alternatywą dla zwykłych jajek choć i tak bardzo bogatych w witaminy i minerały są jajka z tzw podwyższoną zawartością Omega 3. Aktualnie co raz częściej w sklepach pojawiają się już tego typu jajka.
Uzyskuje się je poprzez karmienie kur specjalnymi paszami z dodatkiem kw. Omega lub rybami co daje potem efekt nasycenia jajek zdrowymi kwasami omega 3.
Na koniec szybkie podsumowanie JAJEK jako produktu którego nie powinno i nie może
(chyba że jesteś na nie uczulony) zabraknąć w każdej diecie na mase.
JAJKA – produkt idealny, sam oceń…
Działanie: budują mięśnie, spalają tłuszcz (w szczególności ten z okolic brzuch)
Skład: Wysokiej jakości białko, Witaminy i minerały, dobry cholesterol, woda (ok50ml)
Zastosowanie: śniadanie, 2gie śniadanie, kolacja
Dostępność: łatwo dostępne w każdym sklepie
Łatwość przygotowania: łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności
Stosunek Jakość/Cena: Wysokiej jakości białko składające się z pełnego kompleksu aminokwasów / niska cena
A to już tak na sam koniec – mała (i prosta w przygotowaniu) kulinarna inspiracja z wykorzystaniem jajek na pierwsze lub drugie śniadanie.
PS. Więcej inspiracji na śniadania znajdziesz w poniższych artykułach:
Dieta na Mase – Prosty Plan Śniadaniowy dla zapracowanych >>>
Dieta na Mase – Co Jeść w Szkole? 3 Proste Przepisy na Śniadania >>>
Jeśli podobał Ci się ten artykuł skomentuj go poniżej
lub kliknij LUBIE TO aby więcej osób mogło się o tym dowiedzieć, Wielkie Dzięki !